• Ligasponsorer

Tisdag Tis 3 September Sep
Tisdag Tis 10 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Onsdag Ons 25 September Sep
Tisdag Tis 11 Augusti Aug
Torsdag Tor 13 Augusti Aug
Tisdag Tis 18 Augusti Aug
Torsdag Tor 20 Augusti Aug
Tisdag Tis 25 Augusti Aug
Tisdag Tis 1 September Sep
Tisdag Tis 8 September Sep
Tisdag Tis 15 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Onsdag Ons 23 September Sep

Föreningen

Målilla Motorklubb

Vi är en förening som bildades 1929, sedan 1935 har klubben arrangerat Speedwaytävlingar. 1949 var första säsongen för klubbens representationslag Dackarna att delta i det nystartade svenska seriesystemet. Dackarna har vid fem tillfällen kört hem Lag SM Guldet, senast 2007.

Målilla Motorklubb har under 2000-talet satsat hårt på att bygga ut anläggningen för att publiken ska mötas av komfort när man besöker G & B Arena som är namnet på Speedwayarenan som ligger på motorsportområdet Målilla Motorstadion.

Målilla Motorklubb har genom åren skaffat sig stor rutin som arrangör av stora tävlingar, klubben har vid fyra tillfällen arrangerat den individuella SM Finalen, 2005 arrangerades Scandinavian Speedway Grand Prix för första gången. Sensommaren 2010 arrangeras Scandinavian Grand Prix för sjätte året i följd på G & B Arena.

Sommaren 2009 stod klubben för första gången som arrangör av en tävling i SM serien i Tractorpulling, ett arrangemang som återkommer under sommaren. Nu ska även klubben för första gången ge sig på ett arrangemang utan motorer, detta genom en konsert med världsartisterna the Beach Boys.

På Målilla Motorstadion finns det även en Motocrossbana och en permanent bana för Bilspeedway, denna verksamhet ingår i Målilla Motorklubb men bedrivs av de fristående föreningarna Målilla MK Motocrossklubb och Målilla MK Bilklubb.

Sedan hösten 2005 driver Målilla Motorklubb Aktiebolaget Event & Service i Målilla AB. Företaget driver VIP restaurangen på G & B Arena och gör därutöver gör man företagsarrangemang i alla former. Till säsongen 2010 har Målilla Motorklubb startat ytterligare ett Aktiebolag Dackarna AB som tar över driften av anläggningen samt Elitverksamheten i föreningen. 


Historik i sammanfattning

Målilla Motorklubb grundades den 12 juni 1929 och syftet med klubben var att lobba för den nytta samhället och invånarna kunde ha av de motorfordon som började dyka upp på gatorna. Ett led i verksamheten var att ordna tävlingar, den 12 oktober ordnades den första tävlingen.

Den 7 september 1935 anordnades klubbens första jordbanetävling på den nybyggda jordbanan vid gamla idrottsplatsen, 2 000 personer kom för att se denna nya företeelse att köra motorcykel runt runt på en ovalbana.

1946 återupptogs tävlandet efter kriget och tävlingsformen Jordbana hade bytt namn till Speedway och första tävlingen blev en riktig succé med en publik på närmare 8 000 personer.

1948 introduceras Speedway som lagsport i Sverige och året efter bildar Målilla MK sitt eget lag Dackarna som mellan åren 1949-1965 har stora framgångar i landets högsta serie och blir 4 gånger korade till Svenska Mästare och tar totalt 9 medaljer på 13 säsonger.

1966 är enda säsongen som inte Målilla har haft ett representationslag i seriesystemet. Redan året efter 1967 börjar klubben om i division 3 och påbörjar vägen tillbaka och mellan 1973-1979 är åter laget i högstaserien med en bronsmedalj som facit. Därefter följer två decennier där laget åker jojo mellan de första och andra divisionerna och de stora framgångarna uteblir. På toppen av detta har klubben stora problem med de närmsta grannarna till Motorbanan och bullerproblemen tvingar Målilla MK att 1989 påbörja bygget av en träningsbana.

1992 körs den sista Speedwaytävlingen på Målilla Motorbana och en epok går i graven, året därpå den 29 juni invigs Speedwaybanan på Målilla Motorstadion, en anläggning som sedan kommer att bestå av en bana för Motocross och en egen ovalbana för Folkrace (Bilspeedway).

Ansträngningarna med byggandet av den nya anläggningen tar på krafterna och de uteblivna sportsliga framgångarna gör att det mesta känns tungt.

Hösten 1995 blir en nystart för hela Målilla MK. Klubben börjar jobba efter nya riktlinjer, hård marknadsföring, en tydlig målmedvetenhet och tydligare arbetsfördelning gjorde att det åter började hända saker i klubben. Arenan utvecklades från att från början känts som en gigantisk sandgrop till att idag vara en fullvärdig Arena med stora möjligheter för arrangemang utöver Speedwayen.

2000 fick arenan sin första läktare med plats för 2 500personer, läktaren har sedan byggts ut i ytterligare två omgångar och idag finns 6 500 sittplatser. Klubbhuset har byggts om, den ursprungliga serveringen har blivit en restaurang med eget kök och två barer, här tar man hand om ca 600 matgäster när det drar ihop sig till tävling. Arenan är utrustad med två stora toalettbyggnader och elva försäljningsställen med allt ifrån kaffe, godis, korv, hamburgare och souvenirer.

Målet när man 1995 satte sig ner och tittade på framtiden var att arrangera större tävlingar utöver serieverksamheten och 2000 fick klubben arrangera SM Helgen i Speedway och detta gav mersmak och 2004 fick man åter förtroendet att arrangera SM Helgen och nu började man sikta högre. Hösten 2004 kontaktade klubben BSI för att få dem att lägga en VM deltävling i Målilla och efter att klubben presenterat sina tankar för engelsmännen som äger och driver VM serien så undertecknades ett avtal som innebar att man den 13 augusti 2005 arrangerade Scandinavian Speedway Grand Prix. Avtalet har sedan förlängts och tretton Grand Prixtävlingar har nu genomförts och fler kommer, det nuvarande avtalet sträcker sig fram till 2021. Vidare arrangerades SM Helgen i Speedway i Målilla i ytterligare tre år 2009, 2010 och 2011.

Framgångarna med Speedwayarrangemangen gjorde att klubben ville utöka repertoaren och därmed kontaktade man STPK för att kolla av intresset och möjligheterna för att köra Tractorpulling på G & B Arena som anläggningen numera heter. Mötet resulterade i att man under hösten 2008 påbörjade arbetet med att anlägga en bana på innerplan och den första tävlingen arrangerades sommaren 2009 och ett nytt kapitel i Målilla Motorklubbs historia är påbörjat.

Utvecklingen med att hitta ytterligare arrangemang tog ett stort steg under senhösten 2009 då klubben undertecknade ett avtal som innebär att man sommaren 2010 arrangerade den första konserten på G & B Arena. Den 3 juli spelade The Beach Boys i Målilla, några av bandets medlemmar har sina rötter i trakterna kring Målilla. Därmed gör klubben sitt första arrangemang utanför motorsporten. På scenen denna historiska kväll fanns även Sven-Ingvars.

Vid sidan av de stora tävlingarna bedrivs Serieverksamheten med Dackarna, laget är numera ett etablerat topplag i Speedwayens Elitserie och hösten 2007 stod Dackarna åter som Svenska Mästare.

Målilla har alltid varit ett starkt fäste för motorsport och publikintresset har varit stort genom åren. I Elitserien har Dackarna varit med i toppen av publikligan de senaste åren och publikrekordet för serieverksamheten är 9 199personer. Publikrekordet för G & B Arena sattes på Grand Prixtävlingen 2010 då var 12 800 personer på plats.